Orrplasztika korrekció

 

Orrplasztika során műtéti úton változtatják meg az orr eredeti alakját. Manapság ez inkább esztétikai műtét, mert a páciens nincs megelégedve az orra alakjával. De vannak olyan esetek is, amikor az ok egy baleset miatti csonttörés. Az orrplasztikát általában 18 éves kor felett végzik.

 

Az orr kialakításának lehetőségeit az arc anatómiája határozza meg. Ezért fontos a műtét előtti konzultáció az orvossal, hogy megbeszéljék az igényeket, elképzeléseket. A beszélgetés során kiderül, hogyan változik meg az arc összképe a műtét után. Ma már számítógépes modellezésre is sor kerül, ahol a páciensről egy videofelvétel készül, és a szóba jövő formákat megjelenítik. Ez megkönnyíti a döntést, és ami fontos, hogy kiderül, az általunk megálmodott orr valóban illik-e az archoz. A modellezésen kialakított orrformát viszont teljes mértékben nem lehet megalkotni a műtéttel.

 

A műtét alatt az orr csontos és porcos vázát is átalakítják. A csontos rész esetében ez konkrétan a csonttörést takarja, mert vésik, fűrészelik és beroppantják. A porc esetében ez rövidítést jelent, valamint  az íveket megváltoztatják. Részleges orrplasztikánál vagy csak a csontos vagy csak a porcos részt szabják át. A bemetszés nem nagy, heget nem hagy maga után, hiszen az orrnyílás belső felszínén történik. Ha az orrszárnyakat is átalakítják, akkor az orrszárnyi árokban egy kis heg fog maradni. Orrcsúcs plasztika esetén az orrszárnyak közt ejtenek egy kis bemetszést, amely később alig lesz látható. Az orr bőre ráfeszülve az orra alakul ki egy kis késéssel a műtét után.

 

A műtét előtt a páciens egy teljes kivizsgáláson vesz részt (EKG laborvizsgálat, RTG). A műtétet altatásban végzik, tartama 1-2 óra. A plasztika után az orrnyílásokba tampont raknak, és az orra egy rögzítő speciális gipszkötést. Egy éjszakát benn kell tölteni megfigyelésen, majd a tamponokat kiveszik, és a beteg távozhat is.

 

A gipszrögzítés másfél hétig szükséges, addig is sok pihenés ajánlott. A szem alatt, a szemhéjakon általában lilás duzzanat jelenik meg. Ez a véraláfutás felszívódik két hét alatt, de jegeléssel gyorsítható a folyamat. Az első napokban tilos az orrfújás, hajolás és a nehéz tárgyak emelése. Szintén kerülendő a forró ételes és az alkohol fogyasztása. Az orron keresztüli légzés javítására orrkenőcs vagy orrcsepp javasolt.

A gyógyulási folyamat során kontrollvizsgálatokon kell részt venni. Az első vizsgálat a gipszlevételkor van. Ha külső metszést alkalmaztak van varratszedés is. A gipsz levétele után még nem lehet látni az orr végleges formáját. 4-5 hónap után már felveszi a kívánt alakot.  Másfél hónapig tilos napozni, szoláriumozni és védeni kell az orrot az erőbehatásoktól Másfél két hónap után történik a második kontrollvizsgálat.