Hogyan zajlik a felépülés a császármetszést követően?

 

 

Napjainkban egyre több anyuka szül császármetszéssel. Ennek egyik oka lehet pl. az, hogy mivel egyre idősebb korban vállalnak az anyukák gyermeket, egyre nagyobb számban kell a mesterséges megtermékenyítés módszeréhez folyamodniuk, ezzel megnő az ikerterhességek kockázata, amely gyermekeket aztán az esetek döntő többségében császármetszéssel hoznak a világra.

A császármetszés hiába mindennapos beavatkozás, akkor is hasi műtétnek tekintendő, s hosszabb a felépülési szak, mint természetes, hüvelyi úton szült nők esetében.

 

A sztároknak, híres embereknek, celebeknek a hóbortja lett, hogy császármetszéssel szülni sokkal jobb, mint természetes úton, mert akkor a szex is élvezhetőbb marad, és nem annyira fájdalmas, illetve gyorsabb a felépülés stb. Ezen állítások azonban nem igazak, s probléma valójában ott keresendő, hogy nem nézünk utána a valóságnak.

 

A császármetszés során konkrétan felhasítják a méhet, az azt borító izom- és egyéb szövetekkel együtt, mely a szervezet számára egy igen nagy trauma.

 

A császármetszést követő periódusok



Azon anyukán, akin császármetszést hajtottak végre sokkal több szövődmény tud kialakulni már csak abból kifolyólag is, hogy egy nagy műtéti sebbel rendelkezik. Ebből fakadóan nagyon nagy körültekintéssel kell ápolni a császármetszésen átesett anyukákat.

Minden nap ellenőrizni kell a sebet, lehetőség szerint naponta akár többször is. Figyelni kell a hegesedés folyamatát, a lochia mennyiségét, színét, szagát, állagát, s nem utolsó sorban a vérzéseket.

A császármetszéssel szült anyukákat az esetek többségében hosszabb ideig tartják megfigyelés alatt, s a kismama sokkal kiszolgáltatottabb helyzetbe kerül. Több segítségre van szüksége ahhoz, hogy gyermekét megfogja, etesse, mint egy természetes úton szült nőnek.

A szülést követő első két napban ágynyugalomra intik az anyukát, ezt követően azonban már javasolják a rövidebb, nem megerőltető sétákat.

 

Annak az anyukának, aki császármetszéssel szeretne szülni, nagyon fel kell készülnie arra, hogy a felépülési ideje sokkal hosszabb lesz, sok segítségre lesz szüksége, sokkal jobban ki lesz szolgáltatva, s nagyon oda kell figyelnie a mozdulataira, hiszen a hasizmait nem használhatja.

Azoknak, akik még gondolkodnak a szülési módok között, javasoljuk, hogy beszéljenek már többedszer szült anyukákkal, lehetőség szerint olyanokkal, akiknél mindkét fajta szülést elvégezték már, így egy igazán hiteles képet kaphatnak a szülésekről.