Hogyan érezd jobban magadat a menopauza alatt?

 

A változó kor körülbelül 48-53 év között szokott bekövetkezni. Extrém esetekben a klimax bekövetkezhet akár 40 éves kor előtt is.

A tünetek igen jellegzetesek, mert először szabálytalanná válik a vérzési ciklus, majd fokozatosan eltűnik. Ha egy éven belül nem jelentkezett már vérzés, azt menopauzának nevezzük. Sajnos ezzel egyetemben vannak kellemetlen kísérő tünetek, melyek nem könnyítik meg ezen időszak átvészelését. Az émelygés, rossz közérzet, ingerlékenység, libidó csökkenés, hőhullámok, hüvely kiszáradása, mind jellemző hozzátartozói az időszaknak. Sokkal komolyabb változás azonban az ösztrogén szint csökkenése, mely eddig rengeteg mindentől megvédte a női szervezetet, így például a magas vérnyomástól, a magas koleszterin szinttől, a thrombus képződéstől. Csökken a csontoknak a rugalmassága, törékenyebbé válnak, a bőr megereszkedik, a körmök töredezetté válnak, a haj veszít fényességéből.

Ezek a problémák, azokat a fiatal hölgyeket is érintik, akiknek korán jön el a változó kor. A korai menopauza egyik oka az lehet, hogy a beteg születésétől fogva, kevés petesejttel rendelkezik. Ha valaki 40 évesen észleli a klimax tüneteit, sürgősen forduljon orvoshoz, javasolja endokrinológus szakértőnk. A korai menopauza oka lehet genetikai, autoimmun, de gyakran valamilyen külső tényező hatására következik be, mint például kemoterápia.

A szabálytalan menstruációt nem szabad félvállról venni, bár sokan nem tulajdonítanak neki nagyobb jelentőséget. Azt azonban meg kell jegyezni, hogy a rendezetlenül jelentkező menstruáció, akár a korai menopauzai egyik előfutára is lehet. Ha valakinek az a problémája, hogy túl ritkán jelentkezik, akkor minden esetben először a terhességet kell kizárni, majd ezt követően egyéb betegségeket, melyek hatással lehetnek a menstruációs ciklusra. Ilyen például a pajzsmirigy túl, vagy alul működése.

A menopauza bekövetkeztével,(legyen az korai vagy normális időben megjelenő) nő a csontritkulás, a szív/érrendszeri megbetegedések esélye, mint korábban említettük. A menopauza kezelése ezért, egyrészt a tüneteket hivatott enyhíteni, másrészt a menopauza következtében lehetséges betegségeknek a megelőzéséből áll. A menopauza kellemetlen tüneteit, mint a hőhullámok vagy hangulatingadozások, enyhíthetők hormon tartalmú gyógyszerekkel, mint például fogamzásgátlókkal, hormonkezeléssel. A szövődményeket azonban csak életmódváltással tudjuk maradéktalanul kizárni. Nagyon fontos a mozgás, s ebből kifolyólag a kalcium és a D-vitaminpótlás, hogy a csontritkulást megelőzzük, lelassítsuk. A fizikai aktivitás mértéke egyénre szabott ki, mennyit bír, a lényeg, hogy mozogjon. Így a sétától, a kocogáson át a futásig bármi megengedett, ha a páciens úgy érzi, hogy jólesik neki, a lényeg, hogy folyamatos legyen a mozgás. A mozgás következtében endorfin szabadul fel, mely segít legyőzni a menopauza által keltett depressziót. Az életmódváltáshoz tartozik, hogy az étrendünkön is változtatunk. Egy menopauzán átesett hölgy étrendje nem lehet azonos egy huszonévesével, hiszen teljesen más mértékben van szükségük egyes tápanyagokra. Nagyon fontos a sok zöldség és gyümölcs fogyasztása, kerülni kell a zsíros ételeket, s inkább kókuszzsírban süssön, főzzön, mint napraforgó olajban.

Kiemelten fontos a káros szenvedélyek, mint a dohányzás abbahagyása. A menopauza eleve egy thromboemboliát előidéző rizikófaktor, a dohányzás ennek az esélyét még inkább felszorozza, nem is beszélve egyéb károsító hatásairól. Nagyon fontos, hogy fogyasszon legalább naponta 2 liter, magnéziumban, kalciumban dúsított vizet, egészsége megőrzése érdekében.