Vizeletvizsgálat - az urológus szükséges

 

A vizelet vizsgálatával -  a vérvizsgélathoz hasonlóan - rendkívül sok betegség már a kialakulási szakaszban diagnosztizálható, illetve segítségével előre jelezhetőek bizonyos megbetegedések. Bizonyos rejtőzködő, tüneteket nem mutató betegségeket is fel lehet deríteni így, ezért győri urológusunk szerint évente egyszeri alkalommal nem árt elvégezni egy rutin-szerű vizeletvizsgálatot. Mivel jár egy vizeletvizsgálat, és mikor feltétlenül szükséges? Reméljük, hogy ebből a cikkből mindent megtud, amit szeretne.

A vizeletet közvetlenül  a vese állítja elő. A vesének számos feladata van az emberi szervezetben. legfőbb feladata, hogy egyensúlybantartsa a szervezetünket. Az ő feledata továbbá a mérgek és egyéb oda nem illő anyagok kiválasztása a bevitt folyadékból. A vese mellesleg belsőelválasztású mirigyként is funkcionál.

A vizeletvizsgálat valószínűleg egyidős az orvostudománnyal. A vizelet üledékének megfigyelésére a mikroszkóp feltalálása óta van lehetőség.

Mire kell fighyelnünk vizeléskor?

Fontos, hogy folyamatos, erős sugárban ürüljön a vizelet. Nyilván, ha fáj a vizelés, vagy egyéb rendellenességet tapasztal, az legalábbis valamilyen gyulladásra vagy egyéb betegségre utalhat, érdemes tehát szakemberhez fordulni ilyene setekben. A záróizmok nem megfelelő működése vizelettartási problémákat okozhat. A napi nagyjából 3-4 alkalommal történő ürítés egészséges. Otthonunkban lehetőségünk van továbbá a vizelet színét esetleg szagát is megvizsgálni. Az átlátszó vagy sárgás vizelet alapvetően egészséges működésre utal, ha nem kíséri valamilyen egyéb tünet. Véres vizelet esetén szintén ajánlatos szakemberhez fordulni.

A szakszerű vizeletvizsgálat persze rengeteg egyéb módon is képes vizsgálni a vizeletet. lehetőség van a fajsúly, a vegyhatás és a pontos kémiai összetevők meghatározására is. A vizelet lémhatása nagyjából négy és nyolc pH értékek között ingadozhat.

Ügyeljünk a helyes vizeletvételre!

Érdemes mindenek előtt fertőtleníteni, de legalábbis leöblíteni a húgycsőnyílást. A vizelet elelét és végét nem kell felfogni, a többit valamilyen steril tartályban tároljuk. Ezzel is próbáljuk elkerülni a helyi fertőzések okozta félrediagnosztizálást.