fiatal szülők

Rekeszsérv műtétet követő felépülés



Rekeszsérv műtétre akkor kerül sor, ha a sérv okozta tüneteket nem lehet kezelni, kordában tartani gyógyszeres, non-invazív módon. Ekkor a mellüregbe türemkedő gyomorrészt visszahelyezik a hasüregbe, s a rekeszizmon lévő nyílás bevarrják, szűkítik.



A sérvműtétek ma már a rutin műtétek kategóriájába esnek, s az egynapos sebészet kategóriájába tartoznak. Az egynapos sebészet azt jelenti, hogy a beteg csak a műtét napjára érkezik meg a kórházba, majd a beavatkozást követően (pár óra múlva, mert szükség van még a műtétet követő megfigyelésekre) a beteg már távozhat is otthonába.



Mire vigyázzon műtétet követően?

 

  • Semmiképpen ne cipekedjen, ne emeljen nehezet. Lehetőség szerint gondolkodjon előre, még a műtét előtt intézze el a nagybevásárlást, hogy legyen ideje pihenni.

 

  • Ha köhögnie kell, szorítson a mellkasához egy párnát.

 

  • Igyon sok folyadékot.

 

  • Kerülje az erőltető mozgásformákat. Aki eddig sportolt annak bizonyára nehéz lesz megállni, de csakis orvosi utasítás szerint kezdheti majd el újra az edzéseket.

 

  • Kis adagokat egyen, sokszor.  Kerülje a megterhelő étkezéseket.

 

  • Étkezést követően, nem szabad lefeküdnie legalább egy órán át.

 

  • Mindig megemelt fejrésszel aludjon.

 

  • Dohányzásról mihamarabb szokjon le.

 

  • Ha van súlyfeleslege, próbálja csökkenteni.

 

  • Mérsékelje az alkoholfogyasztást.

 

A rekeszsérv kezelési lehetősége



Magyarországon igen gyakoriak a sérvbetegségek. Szinte mindenkinek van egy rokona, ismerőse akinek van, volt vagy nagy eséllyel lesz. A mozgásszegény életmód, a zsíros, telítő ételek, illetve a dohányzás és az alkoholfogyasztás is mind-mind a sérvek rizikófaktorát képezik.




Mi is az a rekeszsérv?

 

Rekeszsérv akkor alakul ki, ha a rekeszizom nyílásán keresztül (a rekeszizm a hasüreget és a mellüreget elválasztó izomlemez) a gyomor képes visszatüremkedni a mellüregbe.




Kezdetben nem okoz komolyabb panaszt, csak akkor szoktak vele orvoshoz fordulni, amikor a tünetek már erősödni kezdenek.

 

Tünetek:

 

  • mellkasfájdalom

  • reflux

  • gyomorégés

  • nyelési nehézség

  • étvágytalanság



Kezelése

 

A rekeszsérvet csak akkor műtik, ha a panaszok nem enyhülnek a kezdeti terápiától, ami a következő:

 

  • sokszor, kis adagokat enni (kerülni kell a kimerítő nagy étkezéseket)

  • tapasztalat alapján kerülje azokat az ételeket, amik fokozzák a savképződést

  • dohányzás, alkoholfogyasztás mérséklése

  • étkezést követően nem szabad lepihenni, lefeküdni

  • mindig megemelt fejrésszel aludjon



Az orvos és az autóvásárlás

Egy pasas elmegy az orvoshoz kivizsgálásra, és az orvos komoly hangon megjegyzi:
-Sajnos önnek azonnal operációra van szüksége!
-De én teljesen jól érzem magam!
-Ez nem jelent semmit. Az operáció eléggé bonyolult, és 20000 dollárba kerül!
-Ennyit nem tudok megengedni és biztosításom sincs – mondja a pasas.
-Óh, az nem számít, fontos az, hogy minél előbb megoperáljam. Majd az összeget részletekben fizeti ki, például havonta 400 dollárt öt éven keresztül.
-Óh értem, - mondja a pasas, - pont úgy mintha egy új autót vennék.
-Igen – mondja az orvos -, azt veszek – teszi hozzá halkan.

A cytomegalovírus okozta fertőzés tünetei

 

A CMV, azaz a cytomegalovírus egy fajspecifikus vírus, amelynek egy fajtája támadja csak meg az emberi szervezetet. Legtöbbször tünetmentesen zajlik a betegség, gyakran mononukleózishoz vezet.

Mivel a vírussal élők többsége tünetmentes, ezért a legtöbben nem is tudnak róla, hogy fertőzöttek.

Azoknak, akik megbetegednek néhány hónap alatt jelentkeznek a tünetek:

  • láz

  • nyirokcsomó fájdalom és duzzanat

  • fáradékonyság

Általában két szerv gyulladása fordul elő, a máj és a nyirokszervek gyulladása.

A betegség hátránya, hogy a vírus reprodukálja magát a szervezetben, valamint képes egy stressz hatására újra aktiválódni.

Kialakulhat:

  • bélgyulladás

  • érgyulladás

  • a szem ideghártyájának érintettsége

  • agyvelőgyulladás

A vírusfertőződés különösen a terhes anyáknál jelent problémát. Mivel a vírus bekerül a magzati keringésbe is, ezért sajnos káros hatással van a magzatra. Veszélyezteti a magzatot, akár vetéléshez is vezethet.

Viszonylag fiatalon átesik mindenki a betegségen, és nagyon kevesen észlelik a tüneteket. Megelőzésképp csak  a higiéniára támaszkodhatunk.




Felépülés vastagbéltükrözés után

 

A vastagbéltükrözés, vagy kolonoszkópia ma már egy teljesen rutin vizsgálat, naponta több százat csinálnak a kórházak diagnosztika és/vagy terápiás célzattal. Sajnos sokan a mai napig félnek tőle, mert vagy rossz élményük volt ezzel kapcsolatban, vagy egy ismerősüknek volt rossz élménye, aki nem volt rest megosztani azt.




A kolonoszkópia menete



A vastagbéltükrözésre érkező beteg egy több napos diétán esik át először, majd ezt követően kezdődik csak a lényegi rész, maga a vizsgálat. A kolonoszkópiára “üres” belekkel kell érkeznie a betegnek, ezért a beavatkozást megelőző éjféltől már semmit nem ehet a beteg, illetve előtte lévő napon orvosi utasítás szerint hashajtót kell szednie.

 

Fontos leszögezni, hogy a vizsgálat alapvetően nem kéne, hogy megalázó és fájdalmas legyen a beteg számára, s pont ezért szokás és kell a beavatkozás előtt kábító injekciót adni a betegnek. Előfordulhat kórház, ahol ezt “kérni” kell, de ma már szerencsére sokan alkalmazzák maguktól is.



A vastagbéltükrözés után

 

A páciens csak akkor hagyhatja el a kórházat, ha már elmúlt a kábító injekció hatása, s a tudata kitisztult.

 

A vizsgálatot követően igen gyakran lehetnek a betegnek szélgörcsei, vagy érezheti magát felpuffadva. Ez pár óra alatt elmúlik, a kolonoszkópia során alkalmazott CO2 miatt van, amivel a beleket felfújják.

 

Szövettani mintavételt követően gyakran jelentkezik apró, pecsételő vérzés, ami szintén pár óra alatt el kell, hogy álljon.

 

Ha végbéltükrözésre megy, úgy számoljon, hogy az egész napját szánja rá. A vizsgálatot követően pihenés, nyugodt környezet és bő folyadékpótlás javasolt.



Csípőfájdalom futástól



Tavasszal mindenkinek megjön a kedve a sportoláshoz. Van akinek azért, hogy jól nézzen ki nyáron bikiniben, van aki a decemberben, az ünnepek alatt felszedett feleslegtől kíván megszabadulni, van akit a barátai vesznek rá. A hirtelen jött lelkesedés azonban hamar alábbhagy, amikor megjelennek az első sérülések, fájdalmak a nem átgondolt sportolás következtében.



Olyan jó lenne, ha a sportokat következmények nélkül, bárki űzhetné, bármilyen formában, s sose sérülne le senki. A valóság azonban sajnos nem ilyen, s a szervezetünk is sokkal bonyolultabb, egyénenként eltérő jellegzetességekkel, minthogy ne tudatosan készüljünk mozgásra.



A legtöbb esetben, főleg a szabadtéri futásra szokták kihegyezni a napi tesmozgást, a kezdő sportra vágyók. Hiszen ehhez “nem kell semmi”, olcsó és akkor csinálja az ember, amikor kedve van. Vannak azonban ennek is bőven buktatói, de ha egy-két apróságra odafigyelünk, komoly sportsérüléseket előzhetünk meg.

 

A leggyakoribb problémák, amik csípőfájdalomhoz vezetnek:

 

  • Beeső térdek: Ez főleg a gyenge farizmoknak “köszönhető”, ezért ha azt vesszük észre magunkon, (vagy futótársunk észleli rajtunk), hogy a térdeink befelé néznek futás közben, futást követően pedig a térd-és csípőízület érzékeny, akkor mindenképpen rá kell erősíteni a farizmokra, mielőtt komolyabb távok lefutását terveznénk.

 

  • Szabálytalan mozgásminta: Ez az egyik leggyakoribb probléma a futók körében, azonban sokan nem veszik komolyan. Tudom, a legtöbben zenét hallgatva szeretnek futni, azonban egyszer-kétszer érdemes csöndben, saját légzésünket és mozgásunkat figyelve futni, ugyanis az asszimetrikus futásnak jellegzetes hangja van, amikor az egyik testfél erősebben érkezik a talajra, minta másik.

 

  • Lábfejtípus: A futás az egyik legolcsóbb sport-szokták mondani, de sajnos ez nem teljesen így van. A futáshoz valóban nincsen feltétlenül szükség speciális felszerelésre vagy kondibérletre, azonban egyvalamire bizonyosan: jó futócipőre. A futócipőn gyakran szoktak spórolni a kezdő futok, pedig szinte ezen áll vagy bukik az egész. Többféle futási stílus, lábfejtípus létezik, s igazából ennek megfelelő cipőben kéne futnia mindenkinek. Sok futócipőt árusító bolt ingyen vállalja, hogy felmérik kinek, milyen típusú cipőre lenne szüksége. Éljünk hát ezzel a lehetőséggel és sportoljunk egészségesen!

 

süti beállítások módosítása