Fáj-e a fogfehérítés



Napjainkban, amikor a fehér fogak státusz szimbólumként értelmezhetőek, a fiatalság, s a gazdagság jelképei, egyre többen vágynak arra, hogy étessenek egy eféle beavatkozáson. Sajnos azonban a fogfehérítéssel kapcsolatban igen sokféle tévhit kering.



Szombathelyi fogorvos szakértőnk elmondta, hogy az egyik ilyen népszerű tévhit az, hogy a fog zománcát, rétegeit “lemraja” a fogfehérítő, s így tulajdonképpen fogkárosodás következtében szépül csak a fog. Ez azonban rendkívül nagy butaság. A fogfehérítő készítmények a fogba bejutva semlegesítik az elszíneződést okozó anyagokat, s nem marnak le semmit.



A másik igen népszerű tévhit az, hogy a fogfehérítés teljesen fájdalommentes.

 

Természetesen mindki tudja, hogy a fájdalom szubjektív, így van aki átesik a beavatkozás, úgy, hogy közben semmit nemérzett, de vannak, akiknek ez igen komoly fájdalommal jár.

 

A legcsekélyebb fájdalmat az utlrahangos fogfehérítéssel és az otthon alkalmazott készítményekkel lehet elérni. A fájdalom mértéke, az alkalmazott fogfehérítő anyag koncentrációjától függ. Minél erősebb, töményebb, annál kellemetlenebb lehet a beavatkozás (viszont annál látványosabb is).



A fogfehérítés előtt, mindenképpen kérje ki fogorvosa tanácsát. Van akiknek bőven elég az is, ha az otthon alkalmazható termékeket használja, vannak azonban olyanok, akiknek egyszerűen genetikailag sárgább a foguk és csak fogászati fogfehérítéssel orvosolható a probléma.

 

Érdemes megjegyezni, hogy a fogfehérítés nem tartós, tenni kell érte, hogy fogaink sokáig szépek és fehérek maradjanak.