A halláscsökkenés

 

A halláscsökkenés régebben főleg még csak az idősebbek problémája volt, manapság azonban egyre több középkorú és fiatal is panaszkodik, hogy romlik a hallása. Az ok valószínűleg ott keresendő, hogy nagyon sok felesleges zaj ártalomnak tesszük ki magunkat. Több kutatásból is kiderült, hogy a magyar lakosság túlságosan hangosan hallatja a televíziót, rádiót a fiatalok pedig, kifejezetten magas hangerővel hallgatják a zenéket. Azok, akik gyakran járnak koncertekre (főleg, ha az első sorokban szeretnek tombolni) még veszélyeztetettebbek .



A halláskárosodásnak többféle típusát különböztetjük meg attól függően, hogy milyen eredetű a probléma:

 

  • idegi

  • vezetéses

  • kevert



Az idegi általában felnőtteknél, a vezetéses pedig fiataloknál gyakori, azonban az sem kizárt, hogy bizonyos idő elteltével az egyik problémához társul a másik is.

 

Pécsi fül-orr-gégész szakértőnk elárulta, hogy akár a túl sok fülzsír, a fülek tisztaságának, tisztításának elhanyagolása is okozhat halláscsökkenést, bármilyen banális problémának is tűnik. Gyerekeknél gyakori ok a fülgyulladás, felnőtteknél pedig a hallócsontocskák becsontosodása, azaz az ostesclerozis.

 

Idegi eredetű halláskárosodást a már fentebb említett zajártalmak okoznak a legtöbb esetben.



A halláscsökkenés megállapítása, diagnózisa

 

Kezdetben hangvillával, illetve halk vagy suttogó beszéddel tesztelik az alany hallását, majd egy audioszobában végeznek további elemzéseket. A hallás csökkenésének pontos okát azonban képalkotókkal tudják a legjobban megállapítani:

 

  • RTG

  • CT

  • MRI