Biztonságos a fogászati radiológiai vizsgálat?

 



Elmondhatjuk, hogy ma már nem létezik biztonságos és pontos fogászati diagnosztika a radiológiai vizsgálatok nélkül. A legtöbb esetben,  vagy fogorvos váltáskor készítenek röntgenfelvételt a fogakról, hogy tisztában legyenek állapotukkal, gyökerük lefutásával, bölcsességfog növekedésének irányával stb. Azonban egyre több páciensben kezd felmerül a kérdés, hogy mennyire biztonságosak vajon a fogászati radiológiai vizsgálatok?

 

Maga a felvétel készítése nem tart sokáig, speciális előkészületet pedig egyáltalán nem igényel, ezért is kedvelik olyan nagyon a használatát, mert gyors, s nincsen vele sok probléma.

 

A leggyakoribb fogászati radiológiai vizsgálatok:

 

  • panoráma röntgen felvétel

 

Panoráma röntgen felvételt akkor szoktak készíteni, mikor mind az alsó, mind a felső állkapocsról bővebben szeretnének információhoz jutni a doktorok.

 

  • intraorális röntgen

 

Szegedi fogorvos szakértőnk elmondta, hogy az intraorális röntgen nagy erőssége, hogy igen precíz képet kapunk az adott vizsgálni kívánt részről, leggyakrabban gyökérkezelések esetén alkalmazzák.



  • teleröntgen felvétel

 

Teleröntgen felvételt leginkább fogszabályozás esetén készítenek.



De mennyire veszélyes?

 

Természetesen, mint minden sugárzó vizsgálatnak, ennek is vannak kockázatai, azonban évenkénti egyszeri-kétszeri vizsgálat teljesen megengedett. Egyes kutatások szerint a kórosan sok sugárzás (kb. havonta 15-20 felvétel készítése legalább 1 éven át) már erősen rákkeltő lehet.

 

Gyermekek esetében szigorúbban szokták venni a vizsgálatok számát, náluk évenkénti egy vizsgálat a legbiztonságosabb.