Milyen gyakran kell fehéríteni a fogaimat?

 

Napjainkban igen népszerű fogfehérítő praktikákat fejlesztettek ki, melynek eredménye az lett, hogy mindenkinek meg lett (vagy meg lesz) a saját kis módszere, hogy tartsa fehéren vagy, hogyan fehérítse fogait házilag, avagy orvosnál. Egyes kutatások szerint a magyar lakosság főleg az otthoni fogfehérítést alkalmazza.

 

Hogyan jutunk el a fogfehérítés gondolatáig?

 

Manapság a fehér, egészséges fog nem csak az életerő jelképe, hanem státusz szimbólum is. Ennek talán az lehet az egyik oka, hogy a fogászati kezelések költsége igen magas, s így szinte csak azok engedhetik meg maguknak, akik gazdagabbak az átlagnál vagy tudatosan spórolnak.

A fog elszíneződésének oka, az általunk elfogyasztott ételek, italok, mint pl.:

 

·         kávé

·         kakaó

·         csokoládé

·         fekete tea

·         energia italok

·         cékla

·         sötét színezéket tartalmazó ételek

 

S meg kell még említeni az egyik fő ludast a fogak sárgulásában, ami nem más, mint a dohányzás. S ha valaki dohányzik, akkor általában kávézni is szokott mellé, így a dohányosok fogai kifejezetten sárgák szoktak lenni, s igen gyakran jelentkezik esetükben a fogínysorvadás.

Kevesen tudják, de a fogak elszíneződésében nagy szerepe van magának a kornak is, illetve a genetikának. Jó pár embernek azért nem hatékony a házi fogfehérítés, mert genetikailag sötétebbek a fogai. Nekik mindenképpen a fogorvosi kezelés javasolt.

 

Tippek, trükkök

 

Azok számára, akik nem akarnak lemondani káros szenvedélyeikről, van pár hasznos tipp, amivel segíthet fogainkat a sárgulás elleni harcban.

1.      Erősen színező ételek fogyasztása után mindig igyál vizet, öblögess!

2.      Amikor teheted, rágózz!

3.      Használj szájvizet és fogselymet a fogmosást követően!

4.      Egyél almát!

 

Otthoni fogfehérítés (fogkrémek, porok, szájvizek) alkalmazáskor, legalább másfél-két hónapnak kell eltelnie ahhoz, hogy látszódjon az eredményt. Ennek eléréséhez természetesen szükséges a napi minimum kétszeri alapos fogmosás és fogselyem használat.