Alternatív, természetes fogamzásgátlási módszer

 

Ha nem szeretné szervezetét felesleges hormonokkal terhelni, de a biztonságos szexet akarja választani, nem kell feladnia természetesség életszemléletét. Válassza ki az önnek megfelelő alternatív vagy természetes fogamzásgátló módszert.

 

Alternatív fogamzásgátló módszerek:

·          Kondom

Férfiak számára alkalmas eszköz, amely véd a nemi betegségekkel szemben és könnyen alkalmazható.

·          Hüvelyi krémek, kúpok

A közösülés előtt felhelyezendő, spermaölő anyagokat tartalmaz.

·         Hüvelyi méhszájsapka

A pesszárium egy méhszájra illeszkedő eszköz, általában krémekkel együtt kombinálják.

·         IUD

Közismert nevén spirál, amely felhelyezve a méhbe állandó gyulladást generál, megakadályozva a beágyazódást.

 

Természetes fogamzásgátló módszerek:

·         A hüvely kiöblítése

Az aktus utáni percekben a hüvely kiöblítése valamilyen savas kémhatású szerrel (ecetsav, citromsav), amely megakadályozza a spermiumok bejutását a méhbe.

·         Coitus interruptus

A megszakításos közösülés (a pénisz idő előtti kihúzása) egy rendkívül óvatlan módszer,  hiszen az ejakuláció előtt is kerülhet ondó a hüvelybe.

·         Naptármódszer

Hosszú időn keresztül vezetett menstruációs naptár alapján a legrövidebb ciklusszámból ki kell vonni 18-at, míg a leghosszabb ciklusszámból 11 napot. Így megkapjuk a ciklusunk termékeny időszakát. Ez egy rendkívül pontatlan módszer!

·         Ébredési hőmérséklet

A ciklus során minden nap fel kell jegyezni az ébredési hőmérsékletünket. ezt egy grafikonon ábrázolva megkapjuk a tüszőrepedés időpontját, így a termékeny napokat. a hőmérséklet emelkedését megelőző és követő 4 napot még hozzá kell adni.

·         Hüvelyváladék-vizsgálat

A ciklus ideje alatt meg kell vizsgálni a hüvelyi nyákot. Ennek milyensége határozza meg, melyik időszakban van az illető. Ovulációkor híg, tejszerű, míg tüszőrepedéskor sűrű, nagy mennyiségű tojásfehérje szerű a nyák.