Színezett fogtömések gyerekeknek



A hiedelemmel ellentétben, miszerint a gyerekeknek nincsen még szükségük fogorvosi kezelésre, el kell mondanunk, hogy ez sajnos nem igaz, igenis szükségük van rá. Sok kisgyermeknek már a tejfogait ki kell húzni, mert annyira elszuvasodtak. De ami ennél is megdöbbentőbb, hogy a szülők, s a közvélemény nagy része szerint, nincsen azzal semmi baj, ha az elszuvasodott tejfogakat kihúzzák, mert úgyis nő helyette másik.

 

Abban igazuk van, hogy a tejfog helyén majd csontfog fog keletkezni, azonban ha ez a mentalitás ragad rá a gyermekre, akkor a csontfogak sem lesznek hosszú életűek. Másrészt, ha nem vigyázunk, nem segítünk vigyázni a gyerekeknek a fogaira, akkor rettenetes fájdalmaknak tesszük ki őket, hiszen egy foghúzás sosem kellemes élmény, akár tejfogról, akár csontfogról van szó.

 

Székesfehérvári fogorvos szakértőnk elmondta, hogy a lyukas tejfogaknak a betömése is igen fontos feladat, hiszen így a tejfog élettartamát meghosszabbíthatjuk. Nagyon nagy baj az, ha a tejfogat túl hamar el kell távolítani, s ezért sok idő telik el (hónapok, évek), amíg a végleges fog kibújik. Ez akár komoly emésztőrendszeri problémákat is okozhat, hiszen rengeteg plusz terhet rovunk a gyomrunkra, beleinkre, s ez egy fejlődő szervezet számára még sokkal inkább megterhelő lehet.

 

Fontos megemlíteni azonban, hogy, mint oly sok probléma, ez is megelőzhető. Elsősorban azzal, hogy a gyermeket ideje korán megismertetjük a fogorvossal (3-5 éves kora körül), így nem fog félni tőle, s rendszeresen ellenőrizve lesznek a fogai. Másodsorban a barázdazárás technikáját alkalmazva.

A barázdazárás nem más, mint a fog felszínén lévő kisebb-nagyobb tarajok, barázdák közötti rések betömése. Ez egy megelőző prevenciós eljárás, s azért szükséges, mert az ételmaradékok nagyon könnyebb beszorulnak a barázdák közé, s sok esetben még fogmosás után is marad közöttük ételmaradék, ami a fogak szuvasodását idézi elő. Az eljárás során olyan tömőanyagot alkalmaznak, melynek színe teljesen megegyezik a gyermek fogának színével, így esztétikus, észrevehetetlen. Ezen kívül a tömőanyag fluoridot tartalmaz, mely kb 4-5 évig folyamatosan képes erősíteni, s táplálni a fogat. A beavatkozás kb 20-30 percet vesz igénybe és teljesen fájdalommentes.

 

A barázdált fogakat legalább félévente-évente érdemes ellenőriztetni, mert pl. rágózás következtében kieshet a tömőanyag anélkül, hogy a gyerek észrevette volna. A tömőanyag kb 5 évig marad bent maximum a fogakban, egyrészt azért, mert „elfárad” az anyag, másrészt azért, mert a tejfog magától kiesik már.

A barázdazárás nemcsak gyermekkorban lehetséges, hanem felnőttek esetében is elvégzik ezt az eljárást, mely igen hasznos, fájdalommentes, s egyben esztétikus.