Döntéshozással kapcsolatos problémák

 

A döntés meghozatala, a választás, nem egy egyszerű feladat. Sok esetben még az egyszerűnek tűnő döntések is fejtörést okozhatnak, gondoljunk csak bele a mindennapi élet során jelentkező problémáinkra, mint például tönkölybúza vagy teljes kiőrlésű kenyeret vegyek, a narancs vagy a zöld szín passzolna jobban a szobához. Ezek az egyszerű kérdések is van, hogy percekre órákra lefoglalnak minket, mi történhet vajon akkor egy cég belsejében, ahol naponta több száz döntést hoznak meg, melyen akár a vállalat sorsa múlhat.

döntés.jpg

A döntési kényszer általában kétfélemódon jelentkezik. Vagy hirtelen és azonnal kell dönteni valami váratlan esemény kapcsán, vagy a dolgok alakulásából előre tudunk következtetni, s van időnk átgondolni, hogyan is döntünk majd a megfelelő pillanatban. Vannak embertípusok, akik inkább azonnali döntéshozók, azaz mérlegelés nélkül, ráéreznek a helyes megoldásra. Mások azonban, a fontolva gondolkodók szeretik megemészteni a hallottakat, s jól átgondolni, több aspektusból is megvizsgálni, mi lehet a helyes döntés.

Gyakran azonban nem egyedül kell döntést hozni, hanem egy csapatnak team-nek, együtt dolgozva, kell meghoznia az optimális döntést. Ez nem is olyan egyszerű, mint tűnik, hiszen a csapatnak együtt kell működni, egye kell érteni, különben a döntés hibás lesz. A rossz döntések meghozatala mögött általában valamilyen helytelen döntéshozatali stratégia áll. A legfontosabb, hogy a csoport egyet tudjon érteni, s képesek legyenek felelősséget vállalni, s megbízni egymásban.

A legáltalánosabb döntéshozatali hibák:

Megeshet, hogy már úgy hozzuk meg a döntéseket, hogy egy percet sem mérlegelünk rajta, automatikussá válik, s mit sem törődünk vele, ha az a döntés hibás, hiszen gyorsak voltunk és hatékonyak.

Minden csoportban, csapatban van minimum egy, de általában még több domináns egyén, akik „átveszik a hatalmat” a többiek felett, s a döntés tulajdonképpen az ő akaratát szimbolizálja.

Hasonló probléma, amikor a kollégák félelemből vagy érdektelenségből, nem mondanak ellent a főnöknek, még akkor sem, ha mindenki számára tudatos, hogy rossz döntést hoz.

Előfordulhat, hogy azért nem hoz egy csapat jó döntést, mert olyan emberekkel vannak teli, akik kerülik a vitákat, nem szeretik a konfrontációt, ezért inkább mindenkivel egyetértenek, csak őt hagyják békén. A döntés utáni, tényekkel való szembesülés után pedig, nem hogy döntése mellett nem áll ki, de még támadja is, hogy ő ebben nem asszisztált, nem vett részt.A csapattagok között észlelhető gyengeséget, gyenge embereket a jó vezető általában gyorsan kiszúrja, s stratégiát változtat. Ekkor általában gyors hirtelen döntésre, vagy alapos megfontoltra inti beosztottjait.

Nyíregyházi pszichológusunk elmondta, hogy további stratégiák még, amikor a vezető hagyja, hogy a többség irányítson, illetve amikor nem ész érvek, hanem politikai vagy egyéb nyomás hatására hozzák meg a döntést.