A krónikus mandulagyulladás kezelése

Budaptonsillitis.jpegesti fül-orr-gégészünk elmondta, hogy a krónikus mandulagyulladás a mandulák folyamtos gyulladása miatt jelenhet meg. A mandulák mérete a diagnózis felállításához nem járul hozzá biztosan. A leggyakoribb megoldás a mandula kivétele.

 

Az elkövetkezendőkből megtudhatjuk, miért jön létre a krónikus mandulagyulladás, továbbá hogyan kezelhető a megbetegedés.

 

A krónikus mandulagyulladás nem okoz lázat, torokfájdalmat, csak kis mértékű nyelési nehézséget, szájszag, esetenként tartósan megfigyelhető lokális nyirokcsomó megnagyobbodás utalhat rá, emiatt a diagnózis megállapítása nem egyszerű feladat.

 

Budapesti fül-orrgégész szakemberünk szerint általános tüneteket vehetünk észre, mint a fáradékonyság, bizonytalan eredetű, tartós láz, hajhullás, gyakori megfázási hajlam, esetleg étvágytalanság.

 

A krónikus mandulagyulladás megjelenésére jellemző lehet a régebbi, évente két, három alkalommal megjelenő akut mandulagyulladás. Ha a tünetek és a panaszok miatt felvetődik a krónikus tonsillitis lehetősége, akkor a góckutatást mindenképpen célszerű megindítani.

 

Budapesti fül-orr-gégészünk elmondta, hogy a  mandulák mérete a diagnózis megállapításához nem mérvadó, mert egyes esetekben a mandulák megnagyobbodását észlelhetjük, míg más esetekben a mandula nyirokszövet-állományának nagyobb része elpusztul.

 

A mandulák azonban legtöbbször megviseltek, nyomásra genny jön ki, a nyirokcsomók mérete a mandulák közelében megnagyobbodik.

 

A tonsillákban ebben az esetben megbújó baktériumok egy tokban vannak, nem idéznek elő heveny gyulladást, de az általuk képzett és a vérbe bejutó anyagok allergiás tüneteket, gyulladást, akár szepszist is előidézhetnek a szervezetben.

 

A krónikus mandulagyulladás kezelése nem lehetséges az ecseteléssel vagy öblögetéssel. A leggyakrabban az antibiotikum kezelés sem nyújt megoldást, annak ellenére, hogy ez esetleg célzottan történik.